Programma Noorderlicht Groepsreizen

Seizoen 2018-2019

Voor het noorderlichtseizoen 2018-2019 hebben we weer een breed gamma aan noorderlichtreizen uitgewerkt. De locaties zijn steeds uitgekozen in functie van het noorderlicht, zodat we onze kansen om dit prachtige natuurfenomeen te kunnen aanschouwen maximaliseren. Bij het samenstellen van deze groepsreizen was er uiteraard ook aandacht voor landschappen, comfort en de diverse dagprogramma's. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart van het fantastische totaalpakket wordt. Lees hier meer over ons unieke en exclusieve concept.

Beneden vindt u het volledige overzicht van de groepsreizen voor volgende winter. In het prijskaartje zijn oa. rechtstreekse vluchten, transfers, accommodaties, ontbijt en diner, activiteiten, assistentie bij noorderlichtfotografie en ook de enthousiaste gids inbegrepen. In Finland krijgt u ook steeds een thermo overall ter beschikking voor de gehele duur van uw verblijf.

Programma seizoen 2018-2019 - Gids: Noorderlichtman Ruben Weytjens

1) Zondag 25 november - Zondag 2 december 2018: Noorderlichtreis Samiland 
2) Zondag 9 december - Zondag 16 december 2018: Noorderlichtreis Kaamos 

3) Zondag 6 januari- Zondag 13 januari 2019: Noorderlichtreis LaplandVOL
4) Zondag 13 januari - Zondag 20 januari 2019: Noorderlichtreis WinterwonderlandGegarandeerd vertrek!
5) Zaterdag 26 januari - Zaterdag 2 februari 2019: Noorderlichtreis Lapland & Fjorden (1) - VOL
6)
Zaterdag 2 februari - Zaterdag 9 februari 2019: Noorderlichtreis Spitsbergen en TromsøVOL
7) Zaterdag 9 februari - Zaterdag 16 februari 2019: Noorderlichtreis Poolweek LaplandVOL
8) Zaterdag 23 februari - Zaterdag 2 maart 2019: Noorderlichtreis Lapland & Fjorden (2) - VOL
9) Zaterdag 2 maart - Zaterdag 9 maart 2019: Noorderlichtreis Op jacht naar het NoorderlichtVOL
10) Zondag 17 maart - Zondag 24 maart 2019: Noorderlichtreis ChallengeVOL
11) Zondag 24 maart - Zondag 31 maart 2019: Noorderlichtreis Noorderlichtfinale Gegarandeerd vertrek!  

Extra reizen, begeleid door Marc De Mos of Joris van der Maarel
Marc en Joris zullen tijdens deze weken voortdurend met Ruben in contact staan en hebben beide al de nodige ervaring als co-gids van noorderlichtreizen.

X1) Zondag 3 februari - Zondag 10 februari 2019: Noorderlichtreis WinterwonderlandVOL
X2) Zondag 24 februari - Zondag 3 maart 2019: Noorderlichtreis Arctische SterrenhemelVOL

Top-herfstperiode!!

Ook tijdens de herfstperiode zijn de kansen op noorderlicht zoals bekend heel hoog. Zolang het maar voldoende donker is kan er noorderlicht aan een (gedeeltelijk) heldere hemel verschijnen. En dat bleek ééns te méér gedurende de eerste donkere nachten van het nieuwe noorderlichtseizoen. Tussen 22 en 29 augustus zag ik samen met mijn zoontje van 8 liefst 4 keer het noorderlicht in Luosto. Tussen 12 en 27 september was dat samen met mijn noorderlichtjagers nog eens 7 keer het geval in respectievelijk Luosto, Salla, Kilpisjärvi, Sommarøy, Björkliden en Muonio. Hierbij een overzichtje van de hoogtepunten voor wat het noorderlicht betreft:

25 augustus - Luosto 27 augustus - Luosto 14 september - Luosto
17 september - Salla 19 september - Salla 22 september - Kilpisjärvi
23 september - Sommarøy 24 september - Björkliden 25 september - Muonio

Het was dus een zéér succesvolle noorderlichtperiode, met vele prachtige herfstkleuren en aan het eind ook nog eens de eerste sneeuw tussen de Zweedse bergen!
Volgend jaar zullen we dan ook opnieuw herfstreizen met aandacht voor noorderlicht en fotografie naar het mooie noorden van Europa organiseren.
Op 25 november 2018 zal echter natuurlijk eerst nog mijn lange winterseizoen starten, met om te beginnen de Noorderlichtreis Samiland.  

Programma lezingen

In oktober verzorg ik verschillende lezingen over het noorderlicht. Drie daarvan gaan door in Limburg, namelijk in Opglabbeek, Ophoven en Bree.
Meer informatie via de links:

- Den Ichter Opblabbeek - 8 oktober, 20.00 uur. Meer informatie en inschrijvingen.
- De Belder Ophoven - 16 oktober, 20.00 uur . Meer informatie 
- Bibliotheek Bree - 22 oktober, 19.30 uur. Meer informatie en inschrijvingen.

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.

Filmpjes

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Op deze site kan u ook vele filmpjes terugvinden, realtime gefilmd tijdens de actiefste noorderlichtperiodes. Hiervoor gebruikte ik de Sony Alpha 7s. Zoals op 17 december 2017.
Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we op die zondagavond in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

NOORDERLICHTREIZEN

...met het noorderlicht als kers op de taart...

Op deze pagina vindt u naast talrijke eigen foto's en video's ook allerlei informatie over het noorderlicht en de noorderlichtreizen die gegidst worden door de Limburgse weeman en noorderlichtman Ruben Weytjens.

Gedurende het noorderlichtseizoen gidst Ruben op zijn eigen onnavolgbare enthousiaste manier de diverse groepen noorderlichtjagers (16-26 gelijkgestemde personen) doorheen Fins Lapland, Zweeds Lapland, Noord-Noorwegen en Spitsbergen. Het noorderlichtseizoen loopt van eind augustus tot begin april. Immers zodra het voldoende donker wordt is er ter hoogte van deze locaties dagelijks kans om het noorderlicht waar te nemen. Dus zowel aan het eind van de zomer, gedurende de kleurrijke herfstperiode, tijdens de witte wintermaanden als in de prille lente kan het noorderlicht in de buurt van de poolcirkel aan de sterrenhemel dansen.


Tijdens deze groepsreizen staat het noorderlicht uiteraard centraal, en vanzelfsprekend worden de locaties zorgvuldig gekozen in functie van het noorderlicht. Lang niet elke locatie is hiervoor optimaal geschikt., waarbij er in de eerste plaats getracht wordt om zoveel mogelijk hinderlijke lichtvervuiling te vermijden. Tevens moeten er mooie locaties om het noorderlicht te zien én te fotograferen binnen een redelijke wandelafstand bereikbaar zijn. Vervolgens wordt er verbleven in de best mogelijke accommodaties die er op die locaties te vinden zijn.

Ook de activiteiten die overdag plaatsvinden zijn belangrijk en moeten passen binnen ons concept waarin we streven naar een totaal-beleving in deze prachtige arctische wereld. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart vormt...  De arctische wereld heeft immers ontzettend veel moois te bieden, en het noorderlicht hoort daarbij.

Fotoverslagen groepsreizen 2016-2017

Deze reizen worden ontwikkeld in samenwerking met Studio Arctic en onze partners ter plaatse.
Laplandspecialist Voigt Travel zorgt voor de boekingen, verzekeringen, verdere communicatie en bijvoorbeeld ook de tickets en het reisbescheiden.
Inbegrepen: Rechtstreekse vluchten, transfers, accommodatie, ontbijt, diner, diverse activiteiten, gids en eventueel dagelijks noorderlichtjagen (niet verplicht) met Ruben. 

Comments